Axiomet AX-3005D

Ollut jo pitkään ajatuksena ostaa jonkin asteen labravirtalähde. Nyt pienenä heräteostoksena tuli tilattua TME:ltä tuommoinen suhteellisen edullinen 0-30 V max. 5A vehje. Tarkempi malli on Axiomet AX-3005D. TME:lle pitää antaa kyllä propsit. Tilauksen tein iltapäivällä kolmen aikoihin ja seuraavana päivänä UPSin mies toi paketin yhden aikoihin. Paketti kuitenkin tuli puolasta ja postikulut olivat seitsemän euron luokkaa. Itella voisi ottaa mallia.

poweriTälläinen laitos sieltä lopulta paljastui. Elikkä yksikanavainen virtalähde virran rajoituksella. Tässä ei kovin ihmeellistä ole. Enemmän kiinnostaa mitä tämä on syönyt.

sisallysMuutaman peltiruuvin (näistä voi olla montaa eri mieltä) jälkeen kotelo aukeaa. Positiivinen yllätys, että ylätuet ovat muovia vahvemmasta materiaalista. Kehikko tuntuu tukevalta. Virtakytkin myös katkaisee sekä vaiheen, että nollan. Verkkovirran puoli on muutenkin asianmukaisesti eristetty. Omaan silmään ei ainakaan suuria puutteita osunut. Maadoituksen värikoodaus kyllä vaihteli kevin ja mustan väliltä, joka vähän otti silmään. Varsinaista säätö/logiikka puolta ei ollut myöskään optoerotettu.

Toiminnaltaan virtalähde perustuu tehotransistoreihin. Elikkä aika tavallinen kapistus. Muuntajassa on kolme toisiokäämiä joista sopiva valitaan releillä aina halutun jännitteen mukaan. Näin pystytään hillitsemään transistorien lämmöntuottoa.

releetReleinä on Sanoy Relay nimisen firman tuotoksia. Laadusta en osaa sanoa oikein mitään. Speksien mukaan kuitenkin sopivasti ylimitoitettu. Pitäisi kestää. Releiden alla näkyy myös tasasuuntaajan suotokonkka. Harmiksi kapasitanssi merkintä on kohti piirilevyä.

trankutJäähdytysrimasta löytyykin tuttuja 2N3055 tehotransistoreja. Jälleen kerran valmistaja ei sano mitään.

IMG_1203Tämmöinen asennustapa ihmetyttää kyllä. Ei ole kovin vaikeaa laittaa niitä TO-220 koteloisia komponentteja suoraan. Mieluusti myös kiinnitys voisi olla jonkin muun varassa kuin komponentin jalkojen. Kondensaattoritkin osoittaa vähän mihin sattuu.

Suurempia testejä ei ole vielä tullut tehtyä. Parin ampeerin tasaisella kuormalla jännite pysyi kyllä aivan vakaana. Pitää ajella jotain mukavalla pulssilla imevää kuormaa ja kattoa mitä tapahtuu. Jännitenäyttö näyttää hitusen yläkanttiin, noin 0.1 V. Virta piti ainakin suuremmilla virroilla aika hyvin paikkaansa. Hintaansa nähden pätevän tuntuinen vehje.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *